Mis geen enkele update

Jammer dat je weggaat

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws

Page content

article content

Zwerfhonden en Stichting Dogstar

zwerfhonden strand Negombo

zwerfhonden strand Negombo

“Wat een schatje hè!” Dit is één van de vele zwerfhonden op het strand van Negombo. Als je goed kijkt dan zie je een V knip in het topje van zijn linker oor. Dat betekent dat deze hond gesteriliseerd en tegen rabiës gevaccineerd is!

Dogstar Foundation

Dit fantastische initiatief wordt in Negombo gedaan door Stichting Dogstar ofwel Dogstarfoundation. Het doel van deze stichting is om overbevolking van honden en het lijden wat daarmee gepaard gaat tegen te gaan. Tevens door het vaccineren van de honden tegen rabies, beschermen zij de dieren, mensen en kinderen voor het krijgen van hondsdolheid. Onlangs hebben zij het 20.000ste dier (honden en katten totaal), tegen Rabies gevaccineerd!

Zwerfhondenzwerfhond woody negombo

Als je door Sri Lanka reist, dan zal je zeker veel zwerfhonden tegenkomen. Sommige honden krijgen van bewoners in de buurt te eten maar vele moeten hun eten vinden in vuilnis. Veel zwerfhonden hebben verschillende ziektes en huidziektes zoals schurftmijt en schimmel. Het is een zwaar leven voor de honden op straat! Ze zijn vaak niet gewenst door de mensen en worden weg gejaagd.

Dogstar Helpt

sterilisatie van hond Dogstar Negombo Sri LankaDogstar heeft een grote bus om laten bouwen tot een operatie kamer met vier operatie tafels. Met hun mobiele kliniek en een team van dierenartsen uit binnen en buitenland, hebben zij elke maand een programma. De mobiele kliniek wordt dan op verschillende locaties in een gebied gestalt waar zij honden en ook katten rechtstreeks vanuit de kliniek kunnen helpen.

Mensen uit de omgeving die een hond of kat bezitten mogen met hun dier langskomen om ze gratis te laten vaccineren en steriliseren. Dit wordt een aantal dagen van te voren dmv een mobiele omroep  “tuk tuk”  en door het uitdelen van flyers bekend gemaakt bij de bewoners in de buurt.

’s Morgens vroeg gaat het team van Dogstar op pad om zwerfhonden te vangen in de omgeving. Daarna worden de honden in het Dogstar kliniek Negombo Sri Lankahonden naar de kliniek gebracht om gesteriliseerd en gevaccineerd te worden. Aan het einde van de dag wanneer de narcose is uitgewerkt, worden de honden weer op dezelfde plek waar zij gevangen zijn, vrijgelaten. Zo behouden de honden hun eigen territorium. Vaak krijgen ze ook een blauw reflecterende halsband om (vast gemaakt met klitteband). Hieroor kan het verkeer als het donker is de honden beter zien.

Sommige honden die gevangen worden zijn er slecht aan toe. In zo’n geval wordt de hond naar een hondenopvang gebracht. Zodra de hond beter en aangesterkt is wordt hij alsnog gesteriliseerd en gevaccineerd en vervolgens ter adoptie aangeboden.

Mission Rabies

Honden in Negombo Sri Lanka geholpen door Dogstar

De wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert massa vaccinatieprogramma’s omdat dit het meest effectief is om verspreiding van rabies te stoppen. Stichting Dogstar werkt nauw samen met Mission Rabies en gebruikt hun programma met zichtbare resultaten. In 2015 heeft Dogstar tijdens een Mission Rabies actie meer de 5000 honden kunnen vaccineren in 20 dagen!

Registeren

Alle honden die door Dogstar behandeld zijn worden in een mobiele data systeem van “mission rabies” verwerkt. Dierenarts stichting dogstarOm de paar maanden gaan vrijwilligers door elk straatje van een gebied en registreren  alle honden die zij tegen komen met en zonder V knip in hun oor. Zowel de “huishonden” en zwerfhonden worden in het systeem ingevoerd.  Dit geeft een goed beeld van het aantal gesteriliseerde en gevaccineerde honden in dat gebied.

In de omgeving van de vismarkten en tempels zie je vaak dat het percentage van honden die nog niet geholpen zijn hoog is. Dit komt omdat mensen steeds weer puppie nesten met name teven, op deze plaatsen  dumpen.

Belangrijk

Brief geschreven door Hanna aan DogstarVoorlichting is een essentieel gedeelte in het programma van Dogstar. De beste plek om hiermee te beginnen is op de lokale scholen! De teamleden van Dogstar vertellen in de klas dmv kleurplaten, rollenspellen en andere activiteiten hoe je het beste met een hond thuis en een zwerfhond op straat om kan gaan. Tevens leggen zij uit dat na een beet van een hond ze gelijk medische hulp moeten gaan zoeken.

Er worden ook Flyers in de omgeving van de kliniek uitgedeeld. Daarin wordt uitgelegd dat het welzijn van dieren erg belangrijk is. Er zijn veel gevallen waarin honden “onopzettelijk” verwaarloosd worden, er niet naar de behoefte van de hond gekeken wordt en een hond vaak niet op tijd naar een dierenarts wordt gebracht. Dit komt o.a. door geldgebrek maar vooral ook uit onwetendheid.

Woody en Pecker

woody en peckerDit zijn Woody en Pecker. Zij wonen bij een houtwinkel vlakbij ons huis. Elke dag fietste ik samen met mijn dochter langs Woody. Hij was erg vermagerd, ziek en zat vol met teken. Hij had bijna geen haar meer op zijn lijf.  De eigenaar van de houtwinkel vertelde ons dat woody ooit aan was komen lopen en is gebleven. Het personeel gaf hem te eten. Ik had Dogstar gevraagd wat ik zou kunnen doen om Woody te helpen. Dogstar stuurde een dierenarts langs en woody werd onderzocht en kreeg een huidtest. Woody had parasieten, schimmel en schurftmijt. Zo moesten wij hem twee keer per dag voor een paar maanden gezond eten met antibiotica geven. Eén keer in de week moesten we advocate” een duur middel uit europa dat tegen parasitaire infecties werkt op zijn rug spuiten. De eigenaar van de houtwinkel waste Woody met shampoo tegen schimmel wat Dogstar gegeven had. Na ongeveer een maand zagen we dat hij zijn haar weer langzaam terug kreeg. Na 3 maanden was al zijn haar weer terug en was hij beter! Woody en Pecker zijn daarna door Dogstar in hun kliniek, gesteriliseerd en gevaccineerd. Dogstar had vanaf het begin over Woody op facebook geschreven en een vrouw uit Engeland had erg met hem te doen. zij had Woody al die tijd gesponsord en ze is zelfs naar Sri Lanka gekomen om Woody te bezoeken!

Woody voor zijn behandeling
Woody een jaar geleden (2015)
Woody juni 2016
Kijk Woody nu (2016)
Een gelukkig Woody en Pecker in de houtwinkel
Woody en Pecker

Meer weten?

Dus, kom je naar Sri Lanka en wil je meer weten over Dogstar en eventueel een bezoek brengen aan een kliniek dan ben je van harte welkom! Ga naar de website van Dogstar Fountation voor meer Blogs en zie hoe je eventueel kan Doneren. Want zonder Donaties kunnen stichtingen zoals Dogstar niet bestaan!

Dogstarfoundation

 

Comment Section

5 reacties op “Zwerfhonden en Stichting Dogstar


Door Iza Adriaans op 1 oktober 2016

Hulp nodig voor hondjes!! In Dambula tempel bij de ingang waar een oude man zonder benen zit, daar omhoog vlak voor de grotten leeft een zwart witte mannetjes hond samen met een licht blonde vrouwtjes hond, het vrouwtje is zeer mager en haar tepels hangen, ik denk dat ze schijnzwanger is, maar het kan ook zijn dat ze zogende jongen heeft, maar ze is zo mager en ziet er niet oud uit, ik denk niet dat ze het nog lang red. Kunnen jullie aub een dierenarts naar haar toe sturen als dat mogelijk is? Misschien is ze al geent tegen rabies en gesteriliseerd, omdat ze volgens mij een hapje uit haar linkeroor mist. En in The botanic garden in Kandy woont een erg tamme blonde hond, maar zijn ogen zijn wat natjes en grotendeels dichtgegroeid, kunnen jullie ook daar aub een dierenarts naartoe laten komen? Met vriendelijke groeten, Iza Adriaans


Door Miep op 4 oktober 2016

Beste Iza Adriaan, wij snappen je zorg! Wij zijn een reisorganisatie en kunnen je niet direct helpen. Mogelijk kan je contact opnemen met Dogstar via bovenstaande link of met een plaatselijke “animal foundation” of dieren arts.


Door thea geerdinck op 28 april 2018

verschrikkelijk
Ik ben in een tempel geweest en wel 50 zwerfhonden geteld
Een land wat van alles aan bidt
In het centrum voor wees olifanten werd een hond die meer dood dan levend was werd weggejaagd..
Ik had alles bij elkaar willen schreeuwen….
onvoorstelbaar, zoveel leed
Ik snap niet dat zulke lieve mensen dit normaal vinden in Sri Lanka


Door Helga bolt op 10 augustus 2019

Ik heb een mail gestuurd over 2 honden in een slechte conditie. Ook lopen er best veel met een gebroken pijnlijke poot.
Ik wil wel financieel bijdragen. Als ik zie dat jullie deze hond bij Wilpatu op willen halen.


Door Helga Bolt op 22 augustus 2019

Kan ik doorgeven waar ik 2 verwaarloosde honden tijdens mijn vakantie heb gezien?

Plaats een reactie


*