Mis geen enkele update

Jammer dat je weggaat

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws

Page content

article content

Yawajaweewa helpt de straat kinderen van Negombo

In de visserswijk van Negombo is veel armoede. Vissersmannen zijn vaak weg en soms maanden op zee. De vrouwen maken vis schoon op het strand en werken op de markt. Als er geen werk is dan is alcohol of drugs hun uitvlucht. En de  kinderen? … die moeten het vaak zelf maar uitzoeken. De kansarme kinderen van klein tot groot lopen dan rond op de markt of in de straten van Negombo met alle gevolgen en gevaren van dien. Een echt huis hebben ze niet. Vaak zijn het kleine krakkemikkige hutjes die half in elkaar storten. Daarom slapen de kinderen ’s nachts met of zonder ouders onder de luifels van de markt hallen op straat.

straat kind in de sloppenwijk van Pitipana Negombo

De sloppenwijk bij de markt

Vissers mannen en vrouwen halen vis uit de net binnengekomen netten voor de verkoop Negombo

vissers werken op het strand van Negombo

Awareness vergadering met betrokken overheid instaties

Yawajeewa betekent letterlijk “leven lang”

Daar wilde Sunil Shanta, die als assistent directeur voor het ministerie van onderwijs werkt, wat aan doen! In 2002 richtte hij zijn eigen project, Stichting Yawajeewa Community Learning Centre op. Een verbintenis die je niet zomaar aan gaat, het is een verbintenis van een “leven lang”. Na jaren lange ervaring door het werken in de gemeenschappen van Negombo wist Shanta dat hij deze kinderen meer moest bieden dan alleen maar onderwijs. Kansarme kinderen hebben niets aan onderwijs als zij niet genoeg en voedzaam eten hebben. Dit ondervond Shanta zelf toen hij in eerste instantie kans arme kinderen onderwijs aanbood. Na een uur gingen de kinderen alweer weg omdat ze honger hadden.

Twee keer per dag een goede maaltijd, geborgenheid en hygiëne is de basis om kinderen vervolgens goed onderwijs te kunnen geven voor een betere toekomst. Van de overheid ontvangt Yawajeewa vergoedingen voor het onderwijs. Voor een gezonde maaltijd, een kok en al het andere wat daarbij komt kijken heeft Yawajeewa Sponsors nodig.

vissersvrouw verkoop vis op de markt waar stichting vis koopt voor kansarme kinderen Negombo

Boodschappen doen op de vis markt voor Yawajeewa

Henk Janssen zit op een stoel in het schooltje van Stichting Yawajeewa Negombo

Henk Janssen

Boodschappen winkel coranation in Negombo

Boodschappen met lerares Shanti

Yawajeewa brengt bijzondere mensen bij elkaar

Een voor Yawajeewa bijzonder persoon is Henk Janssen. Henk en Shanta ontmoette elkaar toen de kinderen nog maar een paar uur les kregen met koekjes en zoete thee. In een klein gebouwtje op het terrein van  St. Mary’s church, is Shanta met zijn schooltje begonnen.  Het gebouwtje had geen wc’s of een douche laat staan een keuken. Hier heeft Henk verandering in gebracht en de eerste belangrijke stappen gezet. Via Henk zijn nicht die voor Nippur werkt zijn de eerste donaties binnen gebracht om een keuken, een wc en boodschappengeld voor het middag eten te verwezenlijken.

In 2015 ontmoette ik Henk en vroeg hem eens of hij voor onze “home school” invulling nog een leuk uitje wist? Een vriendin van mij en ik waren op dat moment net begonnen onze kinderen van 4, homeschool te geven en zochten leuke uitstapjes in Negombo. Henk nam ons mee naar Yawajeewa en liet ons zien hoe hij iedere eerste maandag van de maand van het sponsorgeld boodschappen ging halen. Hij nam ons mee naar het schooltje van Yawajeewa met de lieve en bijzondere kinderen. Inmiddels zijn er 63 kinderen die maandag t/m vrijdag elke dag van 08:00  tot 17:00 aanwezig zijn ook tijdens de vakanties. Heel trots is Shanta dat 17 kinderen inmiddels naar een reguliere school gaan. Zij melden zich in de middag weer bij Yawajeewa waar zij een gezonde warme maaltijd krijgen en huiswerk kunnen maken.

boodshcappen tassen met boodschappen op schooltje stichting Yawajeewa

De boodschappen voor een maand

borden met eten staat klaar op tafeltjes op schooltje Stichting Yawajeewa

Eten voor de kleintjes staat klaar

kinderen zitten aan tafel te eten op schooltje Stichting Yawajeewa Negombo

Lekker en gezond eten

Een grote schok en hoe nu verder?

Een grote schok was het ook toen Henk in de zomer van 2016 plotseling in Nederland overleed aan een hart aanval. Niet alleen zorgde Henk voor de boodschappen, hij was ook het boegbeeld van Yawajeewa en hielp de schoolverlaters met het leren van een vak zoals lassen en timmeren.  Een hele verdrietige tijd voor iedereen van Yawajeewa.

Niet alleen bij Yawajeewa was Henk geliefd ook in de Expat community van Negombo hielden mensen van hem. Maar hoe moest het nu verder? Een week later moest er weer boodschappen gedaan worden, anders zouden de kinderen geen eten krijgen.  Niemand wist van welke sponsor Henk het boodschappen geld destijds ontving. Door een oproep om geld in te zamelen voor de boodschappen, sprong de Stichting Dogstar Foundation in de bres. Zij brachten elke maand het geld voor boodschappen bij elkaar en hebben inmiddels  Dogstar Breakfast club voor Yawajeewa opgericht. Uiteindelijk zijn we door een blog op de site van de sponsor, bij Henk zijn nicht terecht gekomen en is Nippur weer gaan sponsoren voor van het middag eten. Met inmiddels 63 kinderen moesten er meer toiletten komen en was de keuken na jaren aan een renovatie toe. Lees hier meer over de bijdrage van Nippur aan het renoveren van toiletten, de keuken en het sponsoren van de lunch.

Kinderen zitten aan tafel met docent en leren Sinhala Stichting Yawajeewa Negombo

Kinderen leren Sinhala

Docent staat voor de klas met kinderen in schooltje van Stichting Yawajeewa Negombo

Docent Dharsika geeft Engelse les

kinderen spelen met gekleurde blokken aan tafel op schooltje stichting Yawajeewa Negombo

De kleintjes spelen met blokken

“Yawajeewa heeft mij echt geraakt” is wat ik vaak hoor van bezoekers

Iedereen die in contact komt met Yawajeewa wordt bijzonder geraakt. Er werken 5 docenten waarvan er maar 1 officieel salaris krijg. De andere docenten krijgen 12 euro vergoeding per maand van de overheid. Toch staan de docenten elke dag weer klaar voor dit bijzondere project. Samen met lerares Shanti doe ik nu elke maand de boodschappen voor ontbijt en lunch op de markt en in de supermarkt.  Via ons bedrijf Tourmaster brengen wij ook af en toe reizigers mee die al snel in hun harten worden geraakt door de kinderen en de hard werkende vrijwilligers eromheen.

Yawajeewa op TV!

Onlangs heeft de kro ncrv Tourmaster Sri Lanka benaderd omdat zij opzoek waren naar een gezin voor hun nieuwe programma Eindelijk Thuis. In dit programma wordt een gezin in beeld gebracht waarvan 4 kinderen uit dit gezin Maduranga (6), Akkashi (7), Sewandi (12) en Kasun (16) elke dag naar stichting Yawajeewa gaan. Hun moeder van 34 jaar, werkt elke dag hard op de vismarkt om het gezin te kunnen onderhouden. Hun vader is verslaafd aan drugs en tevens drugs dealer, hij zit meer in de gevangenis dan erbuiten. Voor de kinderen van Yawajeewa was dit een bijzondere dag om in te belangstelling te staan met de camera’s om hun heen. Maandag 12 maart wordt de aflevering eindelijk thuis in Sri Lanka uitgezonden.

kro ncrv staat te filmen op schooltje Stichting Yawajeewa voor het programma eindelijk thuis

Lerares Shanti wordt gefilmd door de kro ncrv

twee vrouwen werken op het strand van de vismarkt voor het programma eindelijk thuis stichting Yawajeewa Negombo

werken op de vismarkt voor het programma eindelijk thuis

deelnemers van eindelijk thuis bezoek stichting yawajeewa in Negombo

Een bijzondere ontmoeting

Toekomst Plannen en projecten

Shanta heeft nog zoveel toekomst plannen voor Yawajeewa. Eén van zijn grootste dromen is om een klein dorp op te richten zodat de kinderen ’s nachts ook veilig zijn en een goede nacht rust krijgen. Hiervoor wil hij graag een stuk land kopen en er huizen en een schooltje op laten bouwen. Schoolverlaters krijgen de mogelijkheid om bij Yawajeewa een vak te leren. Zo leren jongens en meisje lassen, timmeren, werken in een beauty salon en kleding naaien. Dit willen wij samen met Yawajeewa uit gaan breiden en er in de toekomst voor zorgen dat er ook inkomsten voor Yawajeewa gegenereerd kan worden.

Shanta hoopt binnenkort geld in te kunnen zamelen om een Yawajeewa “schoolbus” aan te kunnen schaffen. Zo wil jij een grote bus verbouwen tot een Yawajeewa education bus. Met deze bus wil hij samen met zijn studenten het land reizen en andere onderwijs instellingen met kansarme kinderen te ondersteunen en  ervaringen uit te wisselen.

jongen van stichting yawajeewa laat trots zijn tekening zien die hij heeft gemaakt Negombo

Mooie tekening!

selfie maken met de kinderen van stichting Yawajeewa schooltje in Negombo

Plezier maken met elkaar

het schooltje bezoeken en samen tekenen aan tafel van Stichting Yawajeewa Negombo

Een bijzonder bezoek aan Yawajeewa

Ook je steentje bijdragen?

Wil je meer weten over dit bijzondere project of wil jij op de één of andere manier ook je steentje bijdragen voor de kinderen van Yawajeewa? Stuur ons een bericht via info@tourmastersrilanka.com of naar miep@yawajeewa.org

 

 

Comment Section

0 reacties op “Yawajaweewa helpt de straat kinderen van Negombo

Plaats een reactie


*