Mis geen enkele update

Jammer dat je weggaat

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws

Page content

Rabies – Hondsdolheid

Rabies – Hondsdolheid

In Sri Lanka kan rabies of hondsdolheid bij zoogdieren voorkomen. Dit is een dodelijk verlopende virusziekte die wordt overgebracht door een besmet zoogdier. Een met rabies besmet zoogdier kan een hond, kat, aap, vleermuis, eekhoorn of andere zoogdieren zijn.

Hoe

Het virus wordt overgebracht door een beet, krab, lik van een besmet dier via wondjes in de huid of de slijmvliezen (ogen, mond) Let op! Het is niet altijd te zien of dieren besmet zijn. Sommige dragen het virus bij zich zonder er zichtbaar last van te hebben.

Wat te doen?

Na een beet, krab, lik van een mogelijk besmet dier, ga gelijk naar een dokter of ziekenhuis in Sri Lanka en laat je direct behandelen. Twijfel hierin nooit! De wond moet goed worden schoongemaakt met water en zeep en ontsmet worden met Betadine of alcohol. Zorg ervoor dat je, liefst binnen 24 uur, antiserum krijg. Begin zo snel mogelijk met een serie van 5 vaccinaties.

Zodra een mens en dier de symptomen ontwikkelt van deze virusinfectie is de dood vrijwel altijd onvermijdelijk. Zover hoeft het natuurlijk niet te komen omdat rabies voorkomen kan worden door vaccinaties vooraf of direct na contact.

Voorkomen

  • Vermijd contact met zoogdieren met name apen en honden.
  • Raak zeker geen zieke of dode dieren aan

Vooraf

Haal tijdig voor je reis advies bij een deskundige en bespreek of het in jouw geval raadzaam is om vooraf te vaccineren tegen hondsdolheid.

Massa Vaccinatieprogramma Rabies

De wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert Massa vaccinatieprogramma’s. Dit is het meest effectief om zo verspreiding van rabies te stoppen.

Stichting Dogstar in Sri Lanka werkt samen met het programma van “mission Rabies” met zichtbare resultaten. In 2015 hebben zij in Negombo door dit programma meer dan 5000 honden gevaccineerd in 20 dagen.

Niet alleen Stichting Dogstar maar ook de overheid en andere stichtingen zijn actief bezig honden over het hele land te vaccineren met het rabiës vaccine.

 

    Comment Section

    0 reacties op “Rabies – Hondsdolheid

    Plaats een reactie


    *