Mis geen enkele update

Jammer dat je weggaat

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws

Page content

Geld

Geld

Geld en bankzaken in Sri Lanka

De Sri Lankaanse valuta is de Roepie (RS) en de meest voorkomende munten en biljetten zijn:

biljetten: Rs. 10-20-50-100-500-1000-2000 en 5000
Munten: Rs. 1-2-5 en 10

Geld Wisselen

Je hoeft geen roepies om te wisselen in Nederland. Dit doe je het beste in Sri Lanka. Euro’s worden overal geaccepteerd!

In de aankomst hal van de Bandaranaike Internationale Luchthaven van Sri Lanka zijn wisselkantoren te vinden waar je euro’s om kan wisselen naar Roepies. De Euro wordt op alle wisselpunten geaccepteerd, je hoeft voor Sri Lanka zelf geen US dollars mee te nemen. Tevens kan je in de aankomsthal van de luchthaven geld (roepies) pinnen. Er staan in de aankomsthal meerdere pinautomaten.

Je kunt ook euro’s omwisselen in hotels, alleen de koers is daar vaak lager dan bij banken en wisselkantoren. Bij de meeste banken in Sri Lanka kun je terecht tot 3.00 pm.

Geld Pinnen

Geld automaten (ATM) zijn in de meeste grote steden te vinden die Maestro, Mastercard en Visacard accepteren. Geschikte pin automaten herken je aan het Maestro- en/of Cirrus-logo. Via de ATM Locator van VISA kan je de dichtsbijzijnde geldautomaat zoeken door de plaatsnaam in te vullen.

Sinds kort worden er bij alle ATM’s in Sri Lanka, buiten de kosten vanuit Nederland, ook lokale kosten voor het pinnen berekend, (+/- 2 euro) dat verschilt per Sri Lankaanse bank. De Commercial Bank hanteert 300Rs. en de HNB bank 200Rs per transactie. (onder voorbehoud van lokale wijzigingen)

Met je bankpas kan je maximaal 300 euro per dag pinnen.

Bankpas

Let erop dat je betaalpas op werelddekking staat. Om veiligheids redenen staat het profiel van je bankpas standaard op gebruik in ‘Europa’. Je dient deze instelling (tijdelijk) te wijzigen naar ‘Wereld’. Doe dit uiterlijk 24 uur van te voren. Het aanpassen kan vaak telefonisch, via de website, een app of via het bankkantoor.

Het is niet mogelijk om in winkels en hotels Pin te betalen met je bankpas, zorg da je voldoende contant geld bij je hebt. Je kan in hotels en de grotere winkels wel vaak met de Credit Card betalen. 

LET OP!

Als je in een souvenir winkel besluit met een Credit Card te betalen, check dan zo spoedig mogelijk via het internet of het daadwerkelijke bedrag ook bij je uitstaande saldo staat!

Creditcardfraude en diefstal gebeurt over de hele wereld! In Sri Lanka is het niet anders dus wees altijd voorzichtig en let op! Probeer altijd binnen in een bank te pinnen en berg je geld daarna goed op.

Tips

Wij adviseren om wat contante euro’s achter de hand te houden voor wanneer pinnen bijvoorbeeld niet mogelijk is en/of een (extra) creditcard mee te nemen voor noodgevallen. het is handig om veel kleine geld bedragen van 50 en 100 roepie bij je te hebben voor bijvoorbeeld tuk tuk’s te betalen en om tip geld te geven.

Zorg ervoor dat je voor vertrekt je Sri Lankaanse roepies weer omwisselt of uitgeeft, want dit kan niet meer omgewisseld worden buiten Sri Lanka!

 

    Comment Section

    0 reacties op “Geld

    Plaats een reactie


    *